Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deneysel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOMÜDAM) 14 Mayıs 2012 tarihinde binamız hizmete açılmıştır. 31 Ocak 2013 tarihinde Tarım ve Orman Bakalığı'nın 079 nolu kararı ile Çalışma İzin Belgesini alarak deney hayvanları üretimi ve deneysel çalışmalara başlamıştır. Laboratuvarlarının temel alt yapısının iyileştirilmesini takiben bilimsel olarak aktif hale gelmiştir. Merkez bünyesinde kurulu laboratuvar birimlerinden birçok yüksek lisans tezinin yanı sıra BAP ve TÜBİTAK projelerinin deneysel süreçleri üniversitemiz personeli ve öğrencisi tarafından sürdürülmektedir. Temel olarak doku ve hücre hatlarından gen ekspresyonlarının değerlendirilmesi, yara iyileşmesi, anostomoz ve biyokimyasal analizler (WB, jel görüntüleme vb.) gibi öne çıkan birçok başlık için laboratuvar alt yapısı yeterlidir.
Kök Hücre Laboratuvarı ise memeli hücrelerinin (somatik hücre, kök hücre ve kanser hücresi) kültürü ve kültürün takip edilmesi için gerekli tüm alt yapıya sahiptir.
Merkezde bilimsel faaliyetlerde kullanılmak üzere sıçan, fare, tavşan ve kobay gibi deney hayvanları yetiştirilmektedir. Bu hayvanlar üzerinde bir çok deneysel modelin gerçekleştirilme imkanı bulunmaktadır. Bu yönü ile merkez, bölge üniversitelerine de hizmet vermekte, Üniversitemiz TEKNOPARK'ında geliştirilen bir çok yeni ürün için hayvan deneyleri imkanı sunmaktadır.
Merkez, özellikle tavşan anestezisi ve moniterizasyonu üzerine özelleşmiş cihazlara da sahiptir. Merkezde ozon cihazı ve deney hayvanları için özel olarak dizayn edilmiş hiperbarik oksijen tedavi kabini ile bir çok hastalığın tedavisinde yeni yaklaşımların ortaya konulacağı imkanlar sunulmaktadır.