ÇOMÜDAM'DA ÇALIŞMA YAPMAK İSTEYEN ARAŞTIRMACILARIN
UYMASI GEREKEN KURALLAR VE SORUMLULUKLARI
- Çalışmalara başlamadan önce Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Deneysel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezine (ÇOMÜDAM), Etik kurul onayı ve etik kurul başvuru formunun bir nüshasını, çalışmayı yapacak araştırmacının Deney Hayvanları Kullanım Sertifika fotokopisini ve proje yürütücüsü/proje çalışanları tarafından imzalanmış ÇOMÜDAM istek ve sözleşme formu teslim edilmelidir.
- ÇOMÜDAM istek ve sözleşme formu doldurulmuş projelere Sıçan, Fare, Tavşan ve Kobay merkez yoğunluğuna göre en erken 100 gün sonrasında teslim edilmektedir. (Üretim, planlama, randevu vs.). Çalışmacılar bu durumu kesinlikle göz önünde bulundurmalıdır.
- ÇOMÜDAM istek ve sözleşme formunda belirtilen tarihte başlamayan projeler iptal edilir. Hayvanlar başka bir projeye verilir.
- Çalışmaların gerçekleştirileceği laboratuvarlar ve odalar için en az bir hafta öncesinden ÇOMÜDAM sekreterliğinden telefon veya e-mail yoluyla rezervasyon yaptırılması gerekmektedir.
- Merkeze girerken mutlaka laboratuvar kıyafetleri ya da tek kullanımlık önlük, galoş, maske ve bone giyilmelidir.
- Araştırmacılar, etik kurallara ve onaylanan projeye uygun deney yapmalıdır.
- Deney hayvanı, laboratuvar kullanımı, hayvan bakımı ve veteriner konsültasyon ücretleri ile ödeme şekli ÇOMÜDAM yıl içerisindeki fiyat tarifesinde belirtildiği gibi uygulanır.
- Ortak alanları (Mutfak, dinlenme odası vb. gibi) kullanan araştırmacı kendi temizliğini yapmalıdır.
- Transport yapılırken, hayvanlar cinsiyetlerine göre ayrılmalı, bir kafeste 3-6 hayvan olacak şekilde üzeri örtülü taşınmalıdırlar.
- Merkez içerisinde yönetimin izni olmadan kamera ve fotoğraf çekimi vb. kayıtlar almak yasaktır.
- Bir laboratuvardaki alet ve ekipman diğer bir laboratuvara taşınamaz. Gereklilik durumunda Sorumlu Yöneticiye haber verilmelidir.
- Buzdolabında saklanacak kimyasal madde ve diğer materyalin üzerine araştırmacının ismi mutlaka yazılmalıdır. Yanıcı, uçucu, parlayıcı vb. kimyasallar kullanılacaksa yetkili personel bilgilendirilmelidir.
- Merkezimiz deney hayvanları için kullanılan Anestezik madde temini hariç, sarf malzeme temini yapmamaktadır.
- Araştırmacılar günlük çalışmalarının sonunda kadavralar veya hayvanlardan elde edilen tüm atıkları tıbbi atık poşetlerinde toplayarak derin dondurucuya kendileri koymalı, diğer çöpleri evsel atık kutularına atmalı ve tezgahların üzerini temizleyerek laboratuvardan ayrılmalıdırlar.
- Ek sürelerin bitiminde Hayvanların mazeretsiz olarak alınmaması durumunda deney hayvanları ötenazi edilir ve her bir hayvan için 10.00 TL. ötenazi ücreti araştırmacıdan tahsil edilir.
- Merkezin demirbaş malzemelerini kullanabilmek için izin almak ve teslimat formu doldurmak gerekmektedir.
- Merkez içerisinde yemek, içmek, yüksek sesle konuşmak, sigara içmek, yüksek sesle müzik dinlemek hayvan refahı ve uygun deney koşullarını sürdürebilmek üzere kesinlikle yasaktır.
- Araştırmacılar gereksinim duyduklarında ya da olağandışı her durumda Sorumlu Yönetici veya diğer personel ile iletişime geçmelidirler.
- Çalışmaların sonunda ÇOMÜDAM proje sonu ve ötenazi formu kesinlikle doldurulmalıdır.
- Merkezimiz dışından çalışma için getirilen deney hayvanlarına karantina uygulandıktan sonra çalışmaya başlatılır, ücretlendirmede bu sürelerde hesaplanır.
- Projede hayvan ile çalışacak araştırmacının Deney Hayvanları Kullanım Sertifikasının bulunması zorunludur.
- Merkezde yapılan tüm çalışmalar yayınlandıkları veya sunulduklarında, deney hayvanlarının ÇOMÜDAM’dan alındığını ve/veya çalışmanın ÇOMÜDAM’da yapıldığını mutlaka belirtmeli ve bir örneğini merkeze “comudamcomu.edu.tr” göndermelidir. Çalışmalar aşağıdaki şekilde belirtilmelidir:
''This study was conducted in Çanakkale Onsekiz Mart University Experimental Research Center (ÇOMÜDAM)''.
''The rats were supplied from Çanakkale Onsekiz Mart University Experimental Research Center (ÇOMÜDAM)''.
- ÇOMÜDAM da çalışma yapmak isteyen araştırmacılar yukarıdaki tüm maddelere uymak zorundadır.